Virtualisatie & Containers

VIRTUALISATIE
Meestal draait op één computer één besturingssysteem. Er kunnen meerdere besturingssystemen geïnstalleerd worden, maar ze kunnen niet tegelijk opgestart worden, bv: dual-boot, men geeft dan bij het opstarten aan welk besturingssysteem gestart moet worden. Met zogenaamde virtualisatiesoftware is het mogelijk om te werken met één besturingssysteem en een ander ook te kunnen starten en te gebruiken.

Dankzij virtualisatiesoftware is het mogelijk om op één hardware-machine meerdere computers te laten draaien. Geen fysieke computers, maar virtuele computers. Deze exact hetzelfde als afzonderlijke computers, maar maken allen gebruik van dezelfde hardware.

Voordelen:

  • Optimale benutting van recources - Een van de voordelen is dat je de hardware van een machine optimaal kunt benutten. Van afzonderlijke computers wordt over het algemeen een groot deel van de capaciteit niet gebruikt. Door een krachtige machine te virtualiseren kan hier veel efficiënter mee omgegaan worden.
  • Kosten-efficienter - De aanschaf van meerdere hardware(computers/servers) zijn investering die snel hoger uitvallen dan gewenst. Doordat er voor verschillende besturingssystemen minder computers nodig zijn. Dat verdient zichzelf dus snel terug. Ook bij het werken met verschillende servers bv php/apache/ruby  kan men met 1 machine(hardware) verschillende servers draaien.
  • Energieverbruik - Een ander voordeel is de besparing van stroom. Hier geldt dezelfde redenering. Die ene krachtige machine verbruikt relatief veel stroom. Het gebruikt echter veel minder stroom dan als er gewerkt zou worden met meerdere afzonderlijke machines. 

CONTAINERS
Besturingssysteemvirtualisatie (OS) is de afgelopen tien jaar in populariteit toegenomen om software voorspelbaar en goed te laten werken wanneer deze van de ene serveromgeving naar de andere wordt verplaatst. Maar containers bieden een manier om deze geïsoleerde systemen op een enkele server of host-besturingssysteem uit te voeren. Containers bevinden zich bovenop een fysieke server en het host-besturingssysteem, bijvoorbeeld Linux of Windows. Elke container deelt de host-OS-kernel en meestal ook de binaire bestanden en bibliotheken. Gedeelde componenten zijn alleen-lezen. Containers zijn dus uitzonderlijk "licht" - ze zijn slechts megabytes groot en het opstarten duurt slechts enkele seconden, tegenover gigabytes en minuten voor een VM.

Containers verminderen ook de overhead van het beheer. Omdat ze een gemeenschappelijk besturingssysteem delen, heeft slechts één besturingssysteem zorg en voeding nodig voor bugfixes, patches, enzovoort. Dit concept is vergelijkbaar met wat we ervaren met hypervisorhosts: minder beheerpunten maar een iets hoger foutdomein. Kortom, containers zijn lichter en draagbaarder dan VM's.

samengevat:

Virtuele machines en containers verschillen op verschillende manieren, maar het belangrijkste verschil is dat containers een manier bieden om een ​​besturingssysteem te virtualiseren, zodat meerdere workloads op één OS-instantie kunnen worden uitgevoerd. Met VM's wordt de hardware gevirtualiseerd om meerdere OS-instances uit te voeren. De snelheid, wendbaarheid en draagbaarheid van containers maken ze nog een ander hulpmiddel om softwareontwikkeling te stroomlijnen.

Print article